JONGER DAN 21 JAAR? Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen wij dan de kosten direct declareren.
Als je jonger bent dan 21 jaar of de anticonceptiepil in je verzekeringspakket zit dan kunnen wij de kosten in de meeste gevallen direct bij je zorgverzekeraar declareren. Vul daarvoor eenmalig het inschrijfformulier in met je Burgerservicenummer (BSN) en naam van de zorgverzekeraar. Klik hier voor het inschrijfformulier.
|
Voordat je de T-Safe koperspiraal bestelt!
Wat is de T-Safe anticonceptie spiraal?
De T-Safe anticonceptie spiraal is een koperhoudend intra-uterien device (IUD) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het apparaatje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof met een koperdraad eromheen gewikkeld. Het koper werkt spermadodend en veroorzaakt een lokale ontstekingsreactie in de baarmoeder, waardoor zaadcellen worden vernietigd en de bevruchting van een eicel wordt voorkomen. Bovendien voorkomt het koper dat een eventueel bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt.
Hoe lang is de T-Safe anticonceptie spiraal werkzaam?
De T-Safe spiraal is tot 10 jaar werkzaam. Dit maakt het een van de langst werkende vormen van anticonceptie beschikbaar.
Hoe wordt de T-Safe anticonceptie spiraal geplaatst?
Het plaatsen van de T-Safe spiraal gebeurt door een arts of een getrainde zorgverlener en omvat de volgende stappen:
- Voorbereiding en Controle: De arts of zorgverlener voert een gynaecologisch onderzoek uit om de positie en grootte van de baarmoeder te bepalen. Soms wordt een echo gemaakt om de plaatsing te begeleiden.
- Plaatsing: Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoederhals zichtbaar gemaakt. De spiraal wordt in een dunne buis geplaatst en via de baarmoederhals in de baarmoeder ingebracht. Dit kan enkele minuten duren en kan wat ongemak of krampen veroorzaken.
- Controle: Na plaatsing wordt de spiraal gecontroleerd om te bevestigen dat deze correct is geplaatst. Dit kan gebeuren door een handmatig onderzoek of met een echo.
Hoeveel kost het plaatsen van een T-Safe anticonceptie spiraal?
De kosten voor het plaatsen van een T-Safe spiraal variëren afhankelijk van de zorgverlener en de verzekering. Gemiddeld kost het tussen de €150 en €300, inclusief de consultatie, het spiraaltje zelf, en de plaatsingsprocedure. Sommige verzekeringen dekken een deel of de volledige kosten, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Hoe betrouwbaar is de T-Safe anticonceptie spiraal?
De T-Safe spiraal is zeer betrouwbaar met een effectiviteit van meer dan 99%. Dit betekent dat minder dan 1 op de 100 vrouwen die deze spiraal gebruiken, per jaar zwanger zal worden.
Vanaf wanneer is de T-Safe anticonceptiespiraal veilig?
De T-Safe spiraal is direct na plaatsing effectief als deze binnen de eerste 7 dagen van de menstruatiecyclus wordt geplaatst. Wordt de spiraal op een ander moment in de cyclus geplaatst, dan wordt aangeraden om de eerste 7 dagen na plaatsing een aanvullende vorm van anticonceptie te gebruiken, zoals condooms.
Welke bijwerkingen heeft de T-Safe anticonceptie spiraal?
Mogelijke bijwerkingen van de T-Safe spiraal zijn:
- Buikpijn of krampen na plaatsing
- Onregelmatig bloedverlies of spotting, vooral in de eerste maanden
- Hevigere en langere menstruaties
- Tussentijds bloedverlies
Kun je een depressie krijgen van de T-Safe anticonceptie spiraal?
Er is geen direct bewijs dat de T-Safe spiraal depressie veroorzaakt. Omdat de T-Safe spiraal geen hormonen bevat, zijn hormonale bijwerkingen zoals depressie niet gebruikelijk.
Hoe vaak komt bloedverlies door de T-Safe anticonceptie spiraal voor?
Onregelmatig bloedverlies of spotting komt vaak voor in de eerste maanden na plaatsing van de T-Safe spiraal. Dit stabiliseert meestal na enkele maanden. Hevigere menstruaties kunnen ook voorkomen, maar de meeste vrouwen ervaren een normalisering na verloop van tijd.
Kun je afvallen door de T-Safe anticonceptie spiraal?
Gewichtsverlies is geen bekende bijwerking van de T-Safe spiraal.
Kun je aankomen door de T-Safe anticonceptie spiraal?
Gewichtstoename is geen bekende bijwerking van de T-Safe spiraal. Omdat de spiraal geen hormonen bevat, beïnvloedt het de stofwisseling en eetlust niet op dezelfde manier als sommige hormonale anticonceptiemethoden kunnen doen.
Krijg je migraine van de T-Safe spiraal?
Migraines zijn geen veel voorkomende bijwerking van de T-Safe spiraal, omdat deze geen hormonen bevat. Hormonale schommelingen zijn vaak de oorzaak van migraine bij vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken.
Werkt de T-Safe anticonceptiespiraal tegen acne?
De T-Safe spiraal bevat geen hormonen en heeft daarom geen effect op acne. Hormonale IUD's kunnen soms helpen bij het verminderen van acne, maar dit is niet het geval bij de koperhoudende T-Safe spiraal.
Heb je een vergrote kans op borstkanker door de T-Safe anticonceptie spiraal?
Er is geen bewijs dat de T-Safe spiraal het risico op borstkanker verhoogt. Aangezien de spiraal geen hormonen bevat, heeft het geen invloed op hormonale niveaus die het risico op borstkanker kunnen beïnvloeden.
Klaar om te bestellen? Hieronder vind je ons complete assortiment van de T-Safe koperspiralen. ↓
Toch nog niet helemaal zeker welke spiraal je moet hebben? Neem dan via de WhatsApp knop contact met ons op, dan helpen we je op weg. Bekijk voor betrouwbare informatie van de apotheker ook apotheek.nl.
|