JONGER DAN 21 JAAR? Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen wij dan de kosten direct declareren.
Als je jonger bent dan 21 jaar of de anticonceptiepil in je verzekeringspakket zit dan kunnen wij de kosten in de meeste gevallen direct bij je zorgverzekeraar declareren. Vul daarvoor eenmalig het inschrijfformulier in met je Burgerservicenummer (BSN) en naam van de zorgverzekeraar. Klik hier voor het inschrijfformulier.
|
Voordat je de Mirena spiraal koopt!
Wat is de Mirena anticonceptie spiraal?
De Mirena anticonceptie spiraal is een T-vormig intra-uterien systeem (IUS) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het bevat een kleine hoeveelheid van het hormoon levonorgestrel, een type progestageen, dat geleidelijk wordt vrijgegeven om anticonceptieve effecten te bieden.
Hoe lang is de Mirena anticonceptie spiraal werkzaam?
De Mirena spiraal is werkzaam gedurende maximaal 5 jaar na plaatsing. Na deze periode moet de spiraal worden vervangen om een continue bescherming tegen zwangerschap te garanderen.
Hoe wordt de Mirena anticonceptie spiraal geplaatst?
De Mirena spiraal wordt door een arts of een getrainde zorgverlener geplaatst in de volgende stappen:
- Voorbereiding: De arts voert een inwendig onderzoek uit om de positie en grootte van de baarmoeder te bepalen.
- Plaatsing: De spiraal wordt in een dunne buis geplaatst en via de baarmoederhals in de baarmoeder ingebracht. Dit kan enige ongemak of krampen veroorzaken.
- Controle: Na de plaatsing controleert de arts of de spiraal correct is geplaatst en knipt de draadjes van de spiraal af, zodat ze net buiten de baarmoederhals voelbaar zijn
In overleg met de arts kunt u een plaatselijke verdoving krijgen of kunt u van tevoren bepaalde pijnstillers nemen
Hoeveel kost het plaatsen van een Mirena anticonceptie spiraal?
De kosten voor het plaatsen van een Mirena spiraal variëren afhankelijk van het land, de zorgverlener en of je een zorgverzekering hebt die deze kosten dekt. Gemiddeld liggen de totale kosten tussen de €150 en €300, inclusief de spiraal zelf, het consult en de plaatsingsprocedure.
Hoe betrouwbaar is de Mirena anticonceptie spiraal?
De Mirena spiraal is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie met een effectiviteit van meer dan 99%. Dit betekent dat minder dan 1 op de 100 vrouwen die de spiraal gebruiken gedurende een jaar zwanger zal worden.
Vanaf wanneer is de Mirena anticonceptiespiraal veilig?
De Mirena spiraal is onmiddellijk effectief als deze binnen 7 dagen na het begin van je menstruatie wordt geplaatst. Als de spiraal op een ander moment in de menstruatiecyclus wordt geplaatst, wordt aangeraden om gedurende de eerste 7 dagen na plaatsing een aanvullende vorm van anticonceptie te gebruiken, zoals condooms.
Welke bijwerkingen heeft de Mirena anticonceptie spiraal?
Mogelijke bijwerkingen van de Mirena spiraal zijn onder andere:
- Onregelmatige menstruatie: Vooral in de eerste 3 tot 6 maanden na plaatsing.
- Spotting of tussentijds bloedverlies: Dit kan in de eerste maanden na plaatsing voorkomen.
- Hoofdpijn: Dit is een veelvoorkomende bijwerking.
- Buikpijn of krampen: Vooral direct na plaatsing.
- Gevoelige borsten: Dit kan voorkomen in de eerste maanden.
- Stemmingswisselingen: Sommige vrouwen kunnen veranderingen in hun stemming ervaren.
- Acne: Dit kan verergeren bij sommige vrouwen.
- Gewichtstoename: Dit kan in sommige gevallen voorkomen.
Kun je een depressie krijgen van de Mirena anticonceptie spiraal?
Hoewel niet vaak, kunnen sommige vrouwen stemmingswisselingen of depressieve gevoelens ervaren bij het gebruik van hormonale anticonceptie zoals de Mirena spiraal. Als je merkt dat je stemming aanzienlijk verandert of als je depressieve symptomen ervaart, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.
Hoe vaak komt bloedverlies door de Mirena anticonceptie spiraal voor?
Onregelmatig bloedverlies en spotting komen vaak voor in de eerste 3 tot 6 maanden na plaatsing van de Mirena spiraal. Na deze periode wordt de menstruatie vaak lichter en soms verdwijnt de menstruatie helemaal.
Kun je afvallen door de Mirena anticonceptie spiraal?
Gewichtsverlies is geen bekende bijwerking van de Mirena spiraal. De spiraal bevat hormonen die meestal geen direct effect hebben op het gewicht.
Kun je aankomen door de Mirena anticonceptie spiraal?
Gewichtstoename is een mogelijke bijwerking van de Mirena spiraal, hoewel dit niet bij alle vrouwen voorkomt. De hormonale veranderingen kunnen bij sommige vrouwen leiden tot een toename van de eetlust of veranderingen in de stofwisseling.
Krijg je migraine van de Mirena spiraal?
Hoofdpijn, inclusief migraine, kan een bijwerking zijn van de Mirena spiraal. Als je al vatbaar bent voor migraine, kan de spiraal deze aandoening mogelijk verergeren. Bespreek dit met je arts als je zorgen hebt over migraine.
Werkt de Mirena anticonceptiespiraal tegen acne?
De Mirena spiraal kan acne verergeren bij sommige vrouwen, hoewel dit effect varieert. Sommige vrouwen ervaren een verbetering van hun huid, terwijl anderen een toename van acne merken.
Heb je een vergrote kans op borstkanker door de Mirena anticonceptie spiraal?
Er is geen duidelijk bewijs dat het gebruik van de Mirena spiraal het risico op borstkanker significant verhoogt. Hormonen in anticonceptiemiddelen kunnen theoretisch een effect hebben op het risico, maar de huidige gegevens zijn niet eenduidig. Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken, vooral als je een familiegeschiedenis van borstkanker hebt of andere risicofactoren.
De Mirena anticonceptie spiraal bijsluiter
Heb je nog onbeantwoorde vragen? Lees dan de bijsluiter van de Mirena anticonceptie spiraal.
Klaar om te bestellen? Hieronder vind je ons complete assortiment van de Mirena anticonceptie spiraal. ↓
Toch nog niet helemaal zeker welke anticonceptie spiraal je moet hebben? Neem dan via de WhatsApp knop contact met ons op, dan helpen we je op weg. Bekijk voor betrouwbare informatie van de apotheker ook apotheek.nl.
|